Donaties kunnen gedaan worden op onderstaand rekeningnummer:

NL80 ABNA 0482 3604 29
t.n.v. IAHV Nederland
te Zoetermeer

Jammu en Kasjmir

Nieuw vertrouwen in een gepolariseerd milieu

Sinds de afscheiding van India is de Indiase grensstaat is onophoudelijk verwikkeld geweest in een web van spanning, geweld en instabiliteit. Vandaag de dag wordt Kasjmir  tot de meest gewelddadige gebieden ter wereld gerekend. IAHV en Art of Living werken op verschillende manieren aan het herstel van vrede en hulp aan de slachtoffers: door traumabestrijding voor alle lagen van de samenleving, door het op gang brengen van dialogen tussen mensen met verschillende standpunten, door hulp te bieden aan mensen in vluchtelingenkampen en door werk in scholen, kinderopvangcentra en programma’s voor de jeugd.

Duurzame vrede
Voor duurzame vrede is een holistische benadering nodig die meer doet dan alleen een einde maken aan het militarisme. Vanuit deze visie bezocht Sri Sri het land in 2008 tijdens een nieuwe golf van geweld over het feit dat land was toebedeeld aan de Shri Amarnath Shrine Board, en speelde hij een belangrijke rol in het herstellen van vrede. Hij slaagde erin om leiders van alle lagen van de samenleving te overtuigen te stoppen met gewelddadige acties en samen rond de tafel te gaan zitten. De dialoog die volgde verzachtte niet alleen de polarisatie die was ontstaan tussen de Hindoes en de Moslims, maar loste ook  het actuele probleem op.

De vernietiging op grote schaal van leven en materieel in het afgelopen decennium heeft een grote impact gehad op de mensen, en met name op de jeugd. Jongens worden op jonge leeftijd gerekruteerd onder het voorwendsel dat ze goed doen voor de samenleving. Dit heeft geleid tot een situatie waarin jongens midden in de nacht verdwijnen en soms nooit meer terugkeren.

Een golf van vrede in de geteisterde vallei
  • Iets voor iedereen
  • Zorg voor kinderen
  • Bouwen aan de basis voor vrede
'Ik was districtscommandant van een militair onderdeel. Ik droeg altijd een geweer. Ik kon moeilijk slapen door zorgen en schuldgevoel. Ik moest mijn toevlucht zoeken in slaappillen. Nadat ik de cursus van Art of Living had gevolgd realiseerde ik me de zinloosheid van wat ik deed, en verliet ik het pad van geweld. Mijn leven is veranderd.' – Mansoor Ahmed

Om jongeren los te maken van het geweld en de onzekerheid begon IAHV in 2003 met haar Youth Leadership Training Programs (YLTP). Het programma was zo populair dat de ca. 70 deelnemers binnen korte tijd zorgden voor 10 nieuwe programma’s. De deelnemers veranderden van misleide jongeren in fysiek sterke, mentaal alerte en moreel verantwoordelijke individuen die een voorbeeld zijn voor anderen.

Daarnaast zijn er cursussen en speciale workshops voor veiligheidstroepen, militanten in gevangenissen en gevangenispersoneel. Ongeveer 1000 gevangenen in Baramullah, Poonch, Jammu en Udhampur hebben baat gehad bij het programma. Tijdens zijn bezoek in 2007 bezocht Sri Sri de streng beveiligde Kothalwal gevangenis waar hij sprak met militanten en huurlingen.


 

'Ik was vroeger heel depressief en wilde dat ik dood was. Ik had erge pijn in mijn knieën. Nu zijn de pijn en de slechte gedachten verdwenen.' - Ishfaq Ahmed, 13 jaar

In het langdurige conflict zijn het de kinderen die het meest geleden hebben. De verschrikkelijke aardbeving in 2005 verergerde de situatie door velen van hen verweesd en zonder thuis achter te laten. Deze kinderen waren een gemakkelijk doelwit voor militaire rekrutering. Om voor hen te kunnen zorgen richtte IAHV een weeshuis op in Kasjmir. Er leven momenteel 250 kinderen die voedsel, kleding, boeken en multi-etnisch en multicultureel onderwijs krijgen, zodat fanatisme geen kans krijgt.

'Iedere ochtend werd ik met een schok wakker en deed mijn hele lichaam pijn. ’s Nachts was ik erg bang voor geluiden. Ik miste mijn moeder die was gestorven in een aardbeving. Toen ik de technieken ging doen die ik op de cursus had geleerd voelde ik me heel ontspannen en was ik niet meer bang voor geluiden.' –
Arshad Khan, 14 jaar.


 

'We steunen Z.H. Sri Sri Ravi Shankar volledig in zijn pogingen om menselijke waarden te laten herleven en te ontwikkelen. We zullen zijn pad volgen, de politiek links laten liggen en al onze steun aan zijn initiatieven uitbreiden.' – Zafar Akbar Bhat, Voorzitter van de Jammu and Kashmir Salvation Movement.

Deze pan-Kasjmir initiatieven hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van een kritische massa die duurzame vrede wil. Van separatistische leiders tot misleide jongeren lijken nu zelfs de voorstanders van de harde lijn bereid te zijn om verder te kijken dan wapens en open te staan voor een nieuw perspectief. Verschillende leiders van Kasjmir hebben de Art of Living cursus gevolgd. Heel langzaam ontstaat er onder de verschillende partijen een gevoel van vertrouwen.

IAHV heeft continu gewerkt aan het samenbrengen van de leiders van de verschillende groeperingen van Kasjmir in een dialoog, waaronder de twee kampen van de All Party Hurriyat Conference en de Pandits van Kashmir.

'We steunden de militanten en hebben veel geleden. We weten nu werkelijk dat als we hen (de militanten) wijzer hadden gemaakt, we niet zoveel geleden hadden. Dankzij Sri Sri hebben we nu de middelen om Kasjmir te transformeren en vrede te herstellen.' – Asif Bhatt


 

 

 
Copyright © 2009 IAHV  | design by Lionel Puget "Les Plasticiens" |  Built by Warenburg Design
Contact | sitemap