Donaties kunnen gedaan worden op onderstaand rekeningnummer:

NL80 ABNA 0482 3604 29
t.n.v. IAHV Nederland
te Zoetermeer

Ivoorkust

De kracht van de jeugd gemobiliseerd

'De initiatieven van Sri Sri zien mensen in hun geheel, en helen het lichaam, de geest en de ziel. Art of Living is een van de weinige organisatie die op het meest basale niveau werkt, dicht bij de bevolking, en direct naar het hart van het probleem gaat.' – Djedje Dano Sebastien, Minister van Nationale Verzoening, Ivoorkust, tijdens een Vredesconferentie in Duékoué.

IAHV heeft in Ivoorkust het zaadje van vrede geplant door de Deula en de Guéréstammen, die in een jarenlange rivaliteit verwikkeld waren, bij elkaar te brengen. De twee jaar durende burgeroorlog, die begon in 2002, veroorzaakte in het land de verdeling tussen het noorden, dat geleid werd door rebellen, en het zuiden onder bestuur van de regering. De twee stammen, die jarenlang vredig hadden samengeleefd, verjoegen elkaar nu uit de dorpen en beschermden met geweld hun eigen gebieden.  Na een korte stop vanwege het gevaar en de onrusten in het gebied, hervatten IAHV en Art of Living in 2002 hun werkzaamheden met de focus op traumabestrijding bij mensen die ernstig onder de burgeroorlog hadden geleden.

Vrede en verzoeningen onder rivaliserende groepen van Ivoorkust en Kameroen

Een einde aan de vendetta

'We leefden samen en ontdekten hoeveel onze gebruiken op elkaar leken. Er is geen angst. We zijn broeders.' -
Adama, lid van de Deula stam

Als proefproject in het opbouwen van vertrouwen en het uitbannen van de conflicten organiseerde IAHV een Youth Leadership Training Program (YLTP) van 8 dagen met 15 jongeren van elke stam. Aan het einde van cursus gaven ze allemaal toe dat ze nooit hadden gedacht in een dergelijke harmonie met de andere stam te kunnen samenleven.

Na het YLTP gingen de jongeren terug naar hun dorpen en begonnen met het opstarten van het 5H Programma. Hierin repareerden ze de achtergelaten huizen van mensen van de andere stam en nodigden hen uit terug te keren naar het dorp. Uiteindelijk gaf een van de stammen zelfs een dorp terug dat ze eerder met geweld hadden ingenomen.

Het programma zorgde ook voor innerlijke rust en gezonde slaap bij de jongeren, die vaak alcohol dronken om de herinneringen aan de oorlog uit te bannen. De inwoners zetten zelf een programma op in Bouké, dat bekend stond als het hoofdkwartier van de rebellen. Na het programma meldden de deelnemers dat ze rust hadden gevonden en nu volledig toegewijd waren aan de opbouw van een harmonieuze samenleving.

 
Copyright © 2009 IAHV  | design by Lionel Puget "Les Plasticiens" |  Built by Warenburg Design
Contact | sitemap