Donaties kunnen gedaan worden op onderstaand rekeningnummer:

NL80 ABNA 0482 3604 29
t.n.v. IAHV Nederland
te Zoetermeer

1e World Summit for Ethics in Sports

FIFA hoofdkwartier, Zürich

De World Summit for Ethics in Sports (WSES) was een baanbrekend evenement, georganiseerd door het World Forum for Ethics in Business op 19 september. Thema’s waren o.a. de waarden die sport kan promoten en het enorme potentieel van sport om sociale problemen aan te pakken. Ook de bestuursproblematiek, met name in het betaald voetbal, stond centraal.

De eerste World Summit on Ethics in Sports verwelkomde sprekers en afgevaardigden uit 35 landen.

De mix van indrukwekkende toespraken en actieve workshops bood de deelnemers de gelegenheid om hun kennis en ervaring te verrijken en concrete stappen te bepalen om de tekortkomingen in ethiek is sport aan te pakken.

In haar openingstoespraak stelde President van het WFEB Rajita Kulkarni de vraag: “Zijn de uitdagingen in de sport een uitvloeisel van de uitdagingen in onze samenleving?” Sprekers en deelnemers waren het erover eens dat de commercialisering de waarden die sport kan uitdragen, dreigt te overschaduwen. “Sport staat voor uitblinken, doorzettingsvermogen, veerkracht, teamwork, leiderschap, solidariteit, gezondheid en welzijn en respect voor iedereen. Waar politiek soms niet kan slagen heeft sport de kracht om de wereld in veel opzichten te verenigen, ongeacht verschillen in taal, cultuur en religie. Het bedrijfsleven, de politiek en de samenleving kunnen leren van de grote waarden die sport promoot.”

In workshops en paneldiscussies werd gediscussieerd over oplossingen die de puurheid en integriteit van sport moeten beschermen. De Braziliaanse zwemlegende en veelvoudig Olympisch kampioen Gustavo Borges benadrukte: “Het gaat om het vinden van de balans tussen deugden en de verslaving aan succes, roem en geld.”


ethics in sports

ethics in sports

Oprichter van het WFEB, Sri Sri Ravi Shankar, gaf aan dat sport met een goed management “een heel belangrijk instrument kan zijn op plaatsen waar interculturele conflicten overheersen.”
De voormalige premier van Slovenië en huidig Europees parlementariër Alojz Peterle benadrukte dat “sport altijd winnaars en verliezers zal kennen, maar geen slachtoffers mag maken.”

De president van FIFA, Joseph Blatter, deelde dat “FIFA de enige sportorganisatie is die een onafhankelijk orgaan heeft voor ethiek. Niemand anders heeft dit, zelfs niet het IOC (Internationaal Olympisch Comité).

David Walsh, gelauwerd sportjournalist van de Sunday Times: “Er zullen altijd mensen zijn die dingen op de juiste manier willen doen, en dat zijn de mensen aan wiens kant we moeten staan. Als je op de verkeerde manier wint, ben je niet alleen een verliezer maar wordt je misschien de meest eerloze persoon in de geschiedenis van de sport.”

Tot de sprekers behoorden ook First Prosecutor van het International Criminal Court Luis Moreno Ocampo, internationaal voetbalmanager Christoph Daum en bekende sporters als Katarina Witt, Sven Hannawald, Alain Sut en Gustavo Borges.

Als eerbetoon aan sportiviteit en de waarden die sport kan uitdragen werden drie Ethics in Sports Awards uitgereikt. Winnaars in de categorie Outstanding Team waren Peder en Steen Mondrup van Team Tvillig. Peder Mondrup is de eerste atleet met hersenverlamming die een Ironman triathlon voltooide samen met zijn broer Steen. Schaatsster en Olympisch kampioene Katarina Witt won de award Outstanding Individual voor haar sportieve prestaties en haar bijdragen aan de samenleving. De Johann Cruyff Foundation ontving de award voor Outstanding Organization voor haar langdurige werk op het gebied van educatie door sport.


ethics in sports


Voorzitter van IAHV Nederland Ewald Poeran en Johan Cruijff. De Johan Cruijff Foundation ontving de Ethics in Sports Award in de categorie Outstanding Organization.

Over de World Summit on Ethics in Sports

De World Summit on Ethics in Sports is een initiatief van het World Forum for Ethics in Business. Het mandaat van het forum omvat alle middelen om de onmisbare ethische fundamenten van zakendoen in een geglobaliseerde wereld na te streven en vorm te geven. Sinds elf jaar organiseert het WFEB wereldwijd conferenties, waaronder sinds 2006 jaarlijks in het Europese Parlement in Brussel. In deze periode hebben 40.000 leidinggevenden, politieke leiders en Nobelprijslaureaten uit 60 landen aan de conferenties deelgenomen en talloze verhalen van zowel persoonlijke als bedrijfsmatige transformatie zijn gedeeld.

De Summit op het FIFA Hoofdkwartier Zürich was de eerste conferentie in zijn soort. Het World Forum for Ethics in Business organiseerde deze summit in samenwerking met Marti Communications en de International Association for Human Values.   

http://ethicsinsports.chChristoph Glaser, Managing Director World Forum for Ethics in Business en Christoph Köllner, Director of Corporate Communication World Summit on Ethics in Sports, ontmoeten de Duitse voetballegende Felix Magath om te spreken over de resultaten van het eerste World Summit on Ethics in Sports.

 
Copyright © 2009 IAHV  | design by Lionel Puget "Les Plasticiens" |  Built by Warenburg Design
Contact | sitemap