Donaties kunnen gedaan worden op onderstaand rekeningnummer:

NL80 ABNA 0482 3604 29
t.n.v. IAHV Nederland
te Zoetermeer

Vredesprogramma "Break your Walls" voor Joodse en Arabisch jongeren leidt tot begrip en wederzijdse verzoening en acceptatie.


vredesweek

Ontstaan van het project

"Break Your Walls" is onderdeel van het "Wall" project, dat in 2004 is opgestart door Dr. Dafna Paz van Art of Living IsraŽl.

Paz zette het project op met vrijwilligers om IsraeliŽrs te helpen die langs de grens met Gaza wonen. Om de stress die deze mensen dagelijks ervaren te bestrijden bood Art of Living hen traumabestrijdingsworkshops aan. Paz, die voorzitter is van Art of Living IsraŽl, voegt toe: ĎIk noemde het het "wall project", omdat in die tijd de muur werd begouwd tussen de IraeliŽrs en de Palestijnen op de West Bank. Daarnaast is er een mentale muur tussen Joden en Arabieren, tussen IsraeliŽrs en Palestijnen. Ons streven is het afbreken van deze mentale muren, en hopelijk zal hierdoor de fysieke muur ook ooit worden afgebroken.'


Verslag van de Vredesweek van 2012 in Oppenau, Duitsland

Oppenau, 20 april 2012 Ė Het was een veelbelovende start. Op maandag eindigde het 7-daagse programma met blije en opgewekte deelnemers, die als goede vrienden terugkeerden naar hun thuisland.

20 jonge mensen, waaronder 8 Joden, 8 Moslims en deelnemers uit Duitsland, Saudi-ArabiŽ en KroatiŽ, namen deel aan het eerste vredesprogramma "Break your Walls" in Duitlsland, een programma dat streeft naar vreedzame coŽxistentie, acceptatie van de verschillen en harmonie tussen mensen van verschillende religies en culturen.

Wat begon als een groep jonge mensen die vreemden voor elkaar waren, afstandelijke en getekend door de politieke situatie van hun thuisland en gestresst en gespannen, sloeg al snel om in een welkome gelegenheid tot uitwisseling, het onderzoeken van de overeenkomsten en warme persoonlijke gesprekken.?En al snel kwam iedereen tot de conclusie dat we in de kern niet zo veel van elkaar verschillen en allemaal eigenlijk hetzelfde willen in het leven: gelukkig zijn en in vrede leven.

Initiatiefnemer Dr. Dafna Paz zegt: ĎEigenlijk wil iedereen in vrede leven in IsraŽl, maar niemand weet precies hoe we dat kunnen bereiken. De emotionele barriŤres tussen mensen zijn enorm sterk. Er is een mentale muur tussen Joden en Arabieren, tussen IraŽli's en Palestijnen. De situatie is erg emotioneel geladen. Mensen worden gemakkelijk boos en van streek wanneer je erover praat. Het dagelijks leven wordt vaak gekenmerkt door spanning en stress.í

Daarom waren het stressmanagement en de ademtechnieken van Art of Living, die spanningen en angsten oplossen, een belangrijk onderdeel van de cursus dat de deelnemers hielp hun innerlijke rust te hervinden. ĎStress en spanning zijn de belangrijkste oorzaak van geweldí, zegt Dr. Dafna Paz. ĎWanneer stress uit het systeem wordt gehaald ontstaat vrede in de geest en bloeien menselijke waarden als samenwerking, verantwoordelijkheid, vriendelijkheid en saamhorigheid vanzelf op. De groepsactiviteiten van het programma creŽren ook sociale vaardigheden en de bereidheid om persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid te nemen.'

Tijdens het programma dat 1 week duurde ondergingen de jonge volwassenen interactieve groepsprocessen, ontspanningsoefeningen en culturele activiteiten om de verschillen te overbruggen. Ze leerden nieuwe manieren om beter met stress, conflicten, negatieve emoties en druk om te gaan. Het programma was speciaal ontworpen om menselijke waarden te versterken en innerlijke vrede te brengen in elke deelnemer. Ook bevatte het programma componenten van andere disciplines zoals kunst, muziek, dans en drama, waardoor de groep hun persoonlijke ervaringen van de cursus kon uitdrukken.

"We voelen ons hier als in een sprookje," zegt een van de deelnemers, die onder de indruk was van de lichtheid van het programma en de ongerepte, vredige natuur van het Zwarte Woud.?Een andere deelnemer zei: "In mijn dagelijks leven sta ik voortdurend onder stress. Tijdens de yogaoefeningen hier kon ik eindelijk loslaten en vanuit een compleet nieuw perpectief naar de situatie kijken, namelijk vanuit het perspectief van innelijke vrede en zonder alleen naar mezelf te kijken, maar ook naar de persoon naast me, ongeacht waar hij of zij vandaan komt."

Hoogtepunt: Ontmoetingen - een interculturele avond en ontvangst door de burgemeester van Oppenau

Als hoogtepunt werd de internationale groep in het Josefshaus verwelkomd door de burgemeester van Oppenau, Thomas Grieser. In zijn toespraak benadrukte hij hoe belangrijk het was dat de deelnemers het concept van deze vredesweek zouden meenemen naar hun thuisland, als vredesambassadeurs op te treden en verder op het pad te gaan dat ze nu hadden betreden. Hij zei: ĎHet is een begin waar ik jullie van harte mee feliciteer.í?Op de interculturele avond stond het lied ĎOne day it will be peace for usí centraal, dat door de deelnemers zowel in het Arabisch als in het Hebreeuws werd uitgevoerd.

Initiatiefnemer Paz is blij na afloop en hoopt dat dit het eerste van vele vredesprogramma's is geweest. Ze wijst erop dat 'de groep heel warm is ontvangen in Oppenau en dat de gastvrijheid van de inwoners het succes van het programma heeft ondersteund.'


 
Copyright © 2009 IAHV  | design by Lionel Puget "Les Plasticiens" |  Built by Warenburg Design
Contact | sitemap