Donaties kunnen gedaan worden op onderstaand rekeningnummer:

NL80 ABNA 0482 3604 29
t.n.v. IAHV Nederland
te Zoetermeer

World Forum for Ethics in Business presenteert
International Business & Leadership Symposium 2010
18 en 19 november - Europees Parlement, Brussel.
www.wfeb.org


International Business & Leadership Symposium 2009

Een uitdaging voor Davos? World Forum for Ethics in Business gestart in Brussel

Brussel, 6 november: De 6e Conferentie over Ethiek en Bedrijfsleven – Corporate Culture & Spirituality in het Europese Parlement in Brussel heeft het World Forum for Ethics in Business (WFEB) in het leven geroepen. Het WFEB, dat Brussel als standplaats heeft, wil de dialoog faciliteren tussen belanghebbenden wereldwijd over het herstel van ethiek en menselijke waarden en het opbouwen van een hernieuwd vertrouwen in het bedrijfsleven. Het wil Davos uitdagen door te zorgen voor concrete duurzame oplossingen en op waarden gebaseerde leiderschapstrainingen.

Een jaar nadat de financiële crisis de wereldeconomie op zijn kop zette, deden CEO’s, religieuze leiders, beleidsmakers en een breed scala aan denkers en wetenschappers een oproep aan belanghebbenden wereldwijd om concrete beleidsplannen en programma’s te implementeren die ethische principes en praktijken versterken en bijdragen aan een duurzame samenleving. Tegelijkertijd benadrukten de deelnemers de essentiële rol van verstandig bestuur en wereldwijde normen in dit proces.

Tot de Key Speakers behoorden:
• Günter Verheugen, Vicepresident van de Europese Commissie
• Jan Muehlfeit, Chairman Europe van Microsoft Corporation
• Walter Schwimmer, Voormalig Secretaris Generaal van de Raad van Europa
• Gerhard Prätorius, Hoofd coördinatie CSR en Duurzaamheid, Volkswagen AG
• Ruud Lubbers, voormalig Premier Nederland
• Fr. Piotr Mazurkiewicz, Secretaris Generaal, Commission of the Bishops' Conferences of the European Community
• Grand Rabbi Marc Raphaël Guedj, Direkteur Fondation Racines et Sources

Klik hier voor de volledige lijst met sprekers


(V.l.n.r.: Rutger Koopmans, Prof. Dr. Hans Peter Dürr, Sung-Joo Kim, Dr. Brigitte Mohn, Nirj Deva, Swami Pragyapad, Erika Mann en Prof. Dr. Piotr Mazukiewicz)Prof. Ruud Lubbers en Dr. Brigitte Mohn

Winnaars van de Ethics in Business Awards Sung-Joo Kim van de Sungjoo Group en Dr. Brigitte Mohn van de Bertelsmann Foundation.
  • Hoofd en hart
  • Business Awards
De conferentie, die nu haar zesde jaargang beleefde, is door de mengeling van meditatie en humor met diepgaande analyses van de belangrijkste problematiek op de internationale agenda, een uniek evenement in de wereld. De conferentie “combineert hoofd en hart”, zoals de Aziatische ‘business magnet’ en philantroop Sung-Joo Kim het uitdrukte.

Vicepresident van de Europese Commissie, Günter Verheugen, sprak over de algemene leringen die getrokken moeten worden uit de crisis: “Waarden zijn de lijm die samenlevingen bijeen houdt. Geen enkel economisch systeem dat ingaat tegen deze waarden kan duurzaam zijn. Momenteel leren we dat door harde hand.”

De conferentie trok zowel topbestuurders aan van de Wereldbank, Microsoft, Volkswagen en KPMG als religieuze leiders van diverse geloven. Swami Pragyapad, die de oprichter van IAHV Z.H. Sri Sri Ravi Shankar vertegenwoordigde, zei: “Dit zijn moeilijke tijden omdat de mensen het vertrouwen kwijtraken. Dat is de crisis die we momenteel doormaken, en niemand denkt hier zelfs maar over na – deze menselijke crisis. Spiritualiteit is hiervoor de enige oplossing.” Eerwaarde Piotr Mazurkiewicz (Secretaris-generaal van COMECE) voegde hieraan toe: “We hebben niet zomaar ethiek nodig, maar goede ethiek. Goede ethiek komt slechts voort uit een bewuste spirituele inspanning van mensen.”
Door middel van de jaarlijkse Ethics in Business Awards werden dit jaar twee vrouwen geëerd die een uitzonderlijk grote impact hebben gehad in het bedrijfsleven.

Dr. Brigitte Mohn van de Bertelsmann Foundation ontving de Award for Outstanding Individual als erkenning van haar buitengewone prestaties in hervorming van de gezondheidszorg en haar functie als belangrijk rolmodel voor ethisch leiderschap. Tijdens de uitreiking citeerde zij haar vader Reinhard Mohn met de woorden: “Je hebt een hoofd en een hart; zet je in voor de samenleving.”

De Award for Outstanding Corporation ging naar de Sungjoo Group, Korea, voor uitzonderlijke toewijding aan sociale verantwoordelijkheid, vooral op het gebied van ontwikkelingsmogelijkheden voor vrouwen en jonge leiders. De prijs werd in ontvangst genomen door oprichtster Sung-Joo Kim, die algemeen wordt erkend als 1 van de machtigste vrouwen van Azië en door Forbes is genoemd als 1 van de 40 Aziatische Altruïsten. Om te komen tot tastbare resultaten op het gebied van ethiek en bedrijfsleven werd de WFEB in het leven geroepen.

De belangrijkste doelstellingen voor 2010/11 zijn zowel regionale als international uitbreiding van de conferentie, ontwikkeling van unieke leiderschapsprogramma’s voor ethisch bestuur in zowel de publieke als de privésector, en het creëren van een platform voor het delen van succesvolle maatregelen en vernieuwingen. Alle deelnemers kwamen overeen dat het tijd is voor concrete resultaten en stemden in met het delen van concreet genomen stappen tijdens de volgende conferentie, die in 2010 voor het eerst zal plaatsvinden in Franstalig Afrika.

 
Copyright © 2009 IAHV  | design by Lionel Puget "Les Plasticiens" |  Built by Warenburg Design
Contact | sitemap